Asansör düğmelerindeki kabartma yazılar, görme engelli bir kullanıcının hangi kata bastığını parmak ucuyla anlamasını sağlar. Braille alfabesi olmadan görme engelli biri asansörü tek başına güvenle kullanamaz, birine sormak ya da tahmin etmek zorunda kalır. Bu yüzden düğme panelindeki o küçük noktalar dekor değil, işlevin kendisi.
Türkiye’de yeni asansörlerde bu detay artık standartların bir parçası. Ama binlerce eski binada hâlâ düz, kabartmasız düğmeler var ve bu, günlük hayatta küçük ama gerçek bir engel yaratıyor.
İçindekiler
Braille düğme olmazsa ne olur?
Kabartma yazı olmayan bir panelde görme engelli kullanıcı hangi tuşun hangi kata gittiğini bilemez. Sayılar göz içindir, parmak için değil. Sonuç olarak kişi ya asansörü kullanmaktan vazgeçer ya da her seferinde yanındaki birinden yardım ister. Bu durum bağımsız hareket etme hakkını doğrudan sınırlar.
Braille düğmeler her kat için ayrı bir kabartma deseni taşır. Zemin kat genelde “Z” veya “0” şeklinde işaretlenir, üst katlar sırayla numaralanır. Alarm ve kapı açma tuşlarında da ayrı semboller bulunur. Kullanıcı eliyle panele dokunduğunda hangi tuşa bastığını saniyeler içinde anlar, görmesine gerek kalmaz.
Bazı binalarda sesli anons sistemi olduğu için Braille’in gereksiz olduğu düşünülür. Bu yanlış bir varsayım. Sesli sistem hangi kata gidildiğini söyler ama hangi tuşa basılacağını söylemez; ikisi farklı ihtiyaçlara cevap verir.
Görme engelli olmayan kullanıcılar için de küçük bir fayda var. Karanlıkta veya ışık arızasında kabartma yazı herkesin işine yarar; sadece belli bir grup için düşünülmüş bir çözüm değil.

- Kat numaraları kabartma rakam veya nokta yazıyla belirtilir
- Zemin kat ayrı bir işaretle gösterilir
- Alarm, kapı aç/kapa gibi fonksiyon tuşları da kabartmalı olmalıdır
Fotoğraf notu: Asansör düğmeleri — panel üzerindeki kabartma yazılar yakından incelenebilir.
Braille standardı mı, kabartma yazı mı?
Burada bir karışıklık var. “Braille alfabesi” ile “kabartma rakam” aynı şey değil. Braille, altı noktadan oluşan dokunsal bir yazı sistemi; kabartma rakam ise sayının kendi şeklinin yükseltilmiş hali. İyi bir asansör paneli ikisini birden kullanır, çünkü Braille okuyabilen görme engelli sayısı sanılandan az. Yaşlılıkta veya sonradan görme kaybında Braille öğrenmemiş kişi çoktur; bu kişiler için düz kabartma rakam daha işe yarar.
Bina yönetimleri asansör yenilerken genelde sadece Braille nokta ister ve kabartma rakamı atlar. Bu eksik bir çözüm olur. Doğru panel her iki sistemi aynı tuşta birleştirir: üstte kabartma rakam, altında veya yanında Braille noktalar.
Panel değişimi büyük bir maliyet değil. Mevcut düğme grubunu tamamen sökmeden, sadece tuş kapaklarını Braille’li versiyonla değiştirmek çoğu modelde mümkün. İşlem genelde birkaç saat sürer, birkaç gün değil. Asansör firmanızdan “sadece tuş kapağı değişimi” talep etmek yeterli olur; panel elektroniğine dokunmaya gerek kalmaz.
Peki her binada bu şart mı? Hayır. Tek katlı, müstakil kullanım alanı olan veya hiç yaya trafiği almayan servis asansörlerinde bu zorunluluk aranmaz. Ama içinde daire, ofis ya da halka açık hizmet olan her binada bu artık beklenen bir standart, tercih değil.
Braille Düğmeler Hakkında Merak Edilenler
Braille düğme her asansörde zorunlu mu?
İçinde daire, işyeri veya halka açık kullanım olan binalarda evet, artık beklenen standart. Tek katlı özel kullanım alanlarında veya yaya trafiği almayan servis asansörlerinde bu şart aranmaz.
Sesli anons varsa Braille’e gerek kalır mı?
Hayır, ikisi farklı işi yapar. Sesli anons hangi kata varıldığını söyler, Braille ise hangi tuşa basılacağını gösterir. Biri diğerinin yerine geçmez.
Eski asansöre Braille düğme sonradan eklenebilir mi?
Genelde evet, tuş kapaklarını değiştirmek yeterli olur. Panelin elektroniğine dokunmaya gerek kalmadan birkaç saatlik bir işlemle tamamlanabilir.